< Imperiál Söröző - Látnivalók

Látnivalók Pénzesgyőrben és környékén
Kerteskői szurdok (Gugyor)

Kerteskő „Kerteskuv” neve már a bakonybéli bencés monostor Szent István általi, 1018-as alapító levelében is szerepel. A 300 méter hosszú szurdok a Bakony több millió éves emelkedése, illetve a Gerence-patak és hordalékának koptató hatása révén jött létre A vadregényes, köves, sziklás patakmedret néhol 40m magas sziklafal határolja. A partfalak szikláiban megkövült növények és állatok több millió éves lenyomatait fedezhetjük fel. A Kertes-kő vagy az Oltár-kő sziklatömbjei áldozóhelyül szolgáltak a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben rejtőzködő, ősi hithez ragaszkodó pogányoknak. A szurdokot a helyiek Gugyornak is nevezik (jelentése völgy).

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 2,5 km


Judit forrás

Nevét a Kerteskői kastély tulajdonosának Rainprecht Antal (Veszprém megye főispánja) Judit nevű lánya után kapta. Az Oltár kő fölött fakadó forrástól kb 50 méterre a szurdok felé található 40-50 m hosszú vízlépcső, a forrás által kialakított, mésztufából álló gátsor, melyen a víz kis zuhatagokkal tarkítva szalad mintegy 40 méteres magasságból a Kerteskői-szurdok mélyébe. Ez a képződmény a felszínre került, felgyorsuló karsztvíz szén-dioxid leadása következtében kicsapódó kalcium-karbonátból, édesvízi mészkőből áll. A forrás környékén a porózusabb mésztufa őrzi a több száz éves levelek lenyomatait, míg a patakmederben és a környező sziklákon az egykor itt hullámzó tenger élővilágának nyomait láthatjuk a kövekben megőrizve: kagylókét, csigákét, növényekét.

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 2,5 km


Tilos erdei sziklahasadék

Törvényileg védett barlang. Hossza 10 méter mélysége 4 méter Kataszteri szám: 4411-7

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 1,5 km


Tilos erdő, Védett geológiai lelőhely

A turriliteszes márga (vagy Pénzeskúti Márga) egy rendhagyó módon, csiga alakban felcsavarodott ammoniteszről, a Turrilites-ről kapta a nevét. A szürkés színű homokos mészmárga az egyik legfosszíliadúsabb kréta időszaki kőzetünk, amelynek elterjedése Csehbányától Oroszlányig ismert. Az egyik legjobb felszíni feltárása Pénzesgyőr határában, a Tilos-erdő területén található. Az ősmaradványokban nagyon gazdag alsó rétegek tömegesen felhalmozódott ammonitesz, csiga, kagyló és tengeri sün fosszíliákat tartalmaznak. Az ammoniteszek egy része különösen szép, mivel a példányok héja is megőrződött díszítettek. Mint ahogy Pénzesgyőrön sokfelé, itt is szép számmal fellelhető a Szent László pénze, az 50 millió évvel ezelőtt élt óriás egysejtűek, a nummuliteszek megkövesedett maradványa.

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 1,5 km

Kő-kút

A hiedelem szerint a fa gyökere alól előbukkanó kis forrást a felette lévő szikla súlya fakasztotta a hegyből

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 3 km


Kata berek, Kata berki forrás

A Gerencébe futó kis patak a Som-hegy lábánál fakad. A patak mentén található fás bokros ligetet hívják a helyiek Kata bereknek.

Távolság az Imperiál Sörözőtől(forrás): 1,5 km


Fischer Kúria

A gazdaságot 1917-1923 között Fischer Antal majd 1923-1949 között fia Dr. Fischer Lajos vezette.Fischer eredményes gazdálkodásának az 1939-es második zsidótörvény vetett véget majd 1942-ben a zsidóingatlannak minősített pénzeskúti Fischer-birtokot az Országos Földhitelintézet javára írták át. 1944-ben deportálták, családját Budapesten internálták, de mindnyájan szerencsésen átvészelték a Holocaustot. 1946-ban a kastélyból csupán két szobát, konyhát és kamrát kapott vissza. Fellebbezésére 1947-ben a kastélyt egészen visszajuttatták. 1949-ben a Fischer család a kastélyt eladta az egyháznak. Ebben alakították ki a Szent Márton tiszteletére szentelt templomot. Szent Mártont ábrázoló képet a sekrestyében tartják és csak Szent Márton ünnepén helyezik az oltárra. Az 1950-ben, ismeretlen festő által készített oltárkép a köpenyének felét koldusnak adományozó Szent Mártont ábrázolja.

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 500 m


Kerteskői kastély (Rainprecht kastély)

A kerteskői majorság képítése Rainprecht Antal nevéhez fűződik. Antalháza (ahogy a helyiek a földbirtokos után Kerteskőt nevezték) kiépítése is 1898-ban kezdődhetett, 1904 táján már teljesen kiépített volt. 1908-ban fia, Dr. Rainprecht Antal vette át a birtok irányítását, de 1914-ben közéleti elfoglaltsága miatt bérbeadta a birtokot . 1917, 1918 Veszprém megyei főispán, 1926 után ő szervezte meg a magyarországi Páneurópai Mozgalmat. 1949-ben a Rainprecht család a kerteskői kastélyon kívül minden felépítményt és a legjelentősebb felszerelési tárgyakat is 10 évi haszonbérletre adták át az államnak, amely egy fillért sem fizetett értük, és hamarosan állami tulajdonba került. Az Állami Ménest 1952 végén szervezték meg oly módon, hogy az óbányai telivér kancákat Kerteskőre hozták át. A ménes történetének új korszaka kezdődött akkor, amikor 1962-ben a Bábolnai Állami Gazdaság vette át.. Az új korszakot Burgert Róbert neve fémjelezte, aki 1960-tól a szocialista rendszer összeomlásáig állt a vállalat élén. A kastély mai kialakítása is ebből az időszakból származik. Imperiál a 20. század egyik legjobb tenyésztésű magyar versenylova a versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a kerteskői telivér ménesben. 1989-ben bekövetkezett halála után szívét Kerteskőn temették el. A kastély magántulajdon, nem látogatható.

Távolság az Imperiál Sörözőtől: 3 km

További képekért látogasd meg Instagram oldalunkat.